Šátečky z plundrového těsta s jablečnou náplní
100 min.
Ingredience
- 3kusyVejce slepičí
- 200gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
- 350gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaDroždí sušené
- 2kusyJablka
- 25gramůRozinky tmavé
- 2lžíceCukr třtinový
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
- 0,25decilitrPomerančová šťáva
- 1lžíceMed včelí
- 1,2decilitryMléko polotučné
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
438 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
24 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
1 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme dvě vejce, 25 g másla, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a vše poprášíme droždím.
- 2Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 3Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
- 4V průběhu programu vložíme mezi dva větší kusy papíru na pečení 150 g másla a válečkem ho rozválíme na placku o velikosti 20 x 7,5 cm.
- 5Po ukončení programu "těsto" přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto pak vyválíme na placku o rozměrech 30 x 20 cm, doprostřed dáme rozválené máslo, přeložíme přes něj okraje, těsto znovu vyválíme, přeložíme a necháme 30 minut v chladnu. Pak postup ještě jednou zopakujeme.
- 6V době, kdy se těsto chladí, připravíme náplň. Oloupeme jablka a nakrájíme je na malé kousky. Zbytek másla rozpustíme v hrnku, k němu přidáme kousky jablek, rozinky, muškátový květ, třtinový cukr a pomerančovou šťávu, vše krátce povaříme, až jablka změknou.
- 7Těsto rozválíme do čtverce o hraně 40 cm a rozdělíme na 16 stejných dílů, které dáme na olejem mírně potřený plech. Na každý dáme jablečnou náplň a přes ni přehneme dva protilehlé prázdné rohy.
- 8Překryjeme a na teplém místě necháme 30 minut kynout. Šátečky pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia přibližně 15 až 20 minut. Po upečení šátečky pokapeme medem a necháme pomalu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.