Schovaný jablečný koláč
85 min.
Ingredience
- 230gramůMáslo čerstvé
- 250gramůCukr moučkový
- 420gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 20gramůCukr vanilka
- 30gramůStrouhanka
- 500gramůJablka
- 5lžicCukr krupice
- 4lžíceMed včelí
- 200gramůOřechy vlašské
- 0,5lžíceCitronová kůra
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
560 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
29 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
3 g
Cukr
37 g
Postup přípravy
- 1Do misky vložíme na kousky pokrájené, při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme cukr, mouku, žloutky, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Vše dohromady dobře promísíme na hladké těsto, které se nelepí na ruce ani na stěny misky. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do ledničky.
- 2Poé těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na velikost kruhové pečící formy. Spodní těsto rozválíme větší, aby nám okraje těsta pokryly stěny formy nejméně do půlky.
- 3Spodní část posypeme strouhankou, naskládáme na ni oloupaná, na tenké plátky rozkrájená jablka a pomleté ořechy, smíchané s cukrem. Vše polijeme medem. Na ořechy opět naskládáme jablečné plátky a přiklopíme druhým rozváleným dílem těsta. Povrch těsta propícháme vidličkou.
- 4Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby, při 170 stupních pečeme 40 - 45 minut. Upečený koláč po vytažení z trouby necháme vychladnout ve formě. Poté krájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talířky, posypeme zbylým moučkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.