Schwarzwaldský dort
80 min.
Ingredience
- 90mililitrůVoda pitná
- 2plátkyŽelatina bílá plátky
- 740mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 165mililitrůMléko plnotučné
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 150gramůČokoláda hořká
- 8kusůVejce slepičí
- 200gramůMouka pšeničná hladká
- 50gramůKakao
- 250gramůVišně
- 1lžíceCukr moučkový
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 75mililitrůGriotka
- 0,5baleníCukr krupice
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
861 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
49 g
Sacharidy
55 g
Vláknina
667 mg
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Swarzwaldský dort se vytváří ze čtyř základních součástí: smetanového krému s višňovicí (kirsch pannacotta), čokoládové pěny, čokoládového piškotu a višňového kompotu. Zdobí se šlehačkou a čokoládovými hoblinkami.
- 2Nejprve připravíme smetanový krém. V 45 ml vody necháme nabobtnat 2 plátky želatiny. V rendlíku svaříme 560 ml smetany a 140 ml mléka se 100 g krupicového cukru, do směsi pak vmícháme nabobtnalou želatinu. Vlijeme do mísy přimícháme 25 ml višňovice a dáme chladit do chladničky.
- 3Na čokoládovou pěnu v rendlíku se silným dnem smícháme 45 ml vody s 50 g krupicového cukru a zahřejeme až na 120°C. Než cukerný roztok dosáhne požadované teploty, našleháme elektrickým šlehačem 2 žloutky do pěny, potom do nich postupně všleháváme cukrový sirup, až žloutkový krém zhoustne. 180 ml smetany s 25 ml mléka našleháme do mírného zhoustnutí, pak do ní vešleháme žloutkový krém. 100 g hořké 70% čokolády rozlámeme na kousky a v misce ji v horké vodní lázni rozehřejeme. Do mírně vychladlé tekuté čokolády pomalu postupně vešleháváme žloutkovou směs a pěnu vychladíme.
- 4Čokoládový piškot pečeme v obdélníkové formě, vyložené pečícím papírem. Do husté pěny utřeme 8 vajec s 250 g cukru, přimícháme hladkou mouku s kakaem a těsto nalijeme do formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě pečeme 15 minut, necháme vychladnout a z formy vyklopíme.
- 5Na višňový kompot použijeme 200 g vypeckovaných višní, které v malém rendlíku zahříváme s 50 g pískového cukru. Když se cukr rozpustí, přidáme 50 ml višňovice a dáme vychladit.
- 6Nakonec ušleháme 250 ml šlehačky s 1 lžící moučkového cukru na tuhý sníh a nastrouháme hoblinky z 50 g čokolády.
- 7Vychladlý čokoládový piškot vodorovně rozkrojíme na tři díly. Na spodní část rozetřeme smetanový krém s višňovicí, na krém položíme střední část piškotu, kterou potřeme čokoládovou pěnou a na ni upravíme polovinu višní. Nakonec přiložíme poslední vrstvu piškotu, na které rozložíme zbytek višní. Dort pak rozkrojíme na 4 díly a rozdělíme na mělké talířky.
- 8Porce dortu servírujeme ozdobené šlehačkou, posypanou čokoládovými hoblinkami.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.