Selský chléb
275 min.
Ingredience
- 1lžíceDroždí sušené
- 250mililitrůVoda pitná
- 140gramůMouka polohrubá
- 4lžičkySůl
- 55gramůMáslo čerstvé
- 450mililitrůMléko plnotučné
- 1špetkaCukr moučkový
- 350gramůMouka pšeničná celozrnná
- 490gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
696 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
13 g
Sacharidy
122 g
Vláknina
9 g
Cukr
163 mg
Postup přípravy
- 1Připravíme si plech, který vymažeme máslem.
- 2Nejprve uděláme kvásek z vlažné vody, droždí, cukru, 140 g hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse umícháme změklé máslo se solí a moukami, řádně prohněteme. Poté po částech přidáme vlažné mléko s kváskem a vypracujeme na pomoučeném vále hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba dvě hodiny. Když má těsto dvojnásobný objem, tzv. ho "srazíme" - prohněteme jej - a necháme ještě asi hodinu kynout.
- 3Z vykynutého těsta uděláme dvě koule, z nichž třetinu oddělíme, a ze všech kousků uděláme čtyři koule. Na větší položíme menší, tlakem spojíme a vařečkou uděláme uprostřed otvor. Těsto ozdobíme zářezy po celém obvodu a necháme ještě dokynout asi 45 minut. Vykynutý chléb posypeme moukou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45–50 minut. Chléb je hotový, pokud při poklepu na dno zní dutě. Hotový chléb necháme na sítu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.