Selský chléb

275 min.
Evropa

Ingredience

    • 1lžíceDroždí sušené
    • 250mililitrůVoda pitná
    • 140gramůMouka polohrubá
    • 4lžičkySůl
    • 55gramůMáslo čerstvé
    • 450mililitrůMléko plnotučné
    • 1špetkaCukr moučkový
    • 350gramůMouka pšeničná celozrnná
    • 490gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
696 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
13 g
Sacharidy
122 g
Vláknina
9 g
Cukr
163 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme si plech, který vymažeme máslem.
  • 2
    Nejprve uděláme kvásek z vlažné vody, droždí, cukru, 140 g hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse umícháme změklé máslo se solí a moukami, řádně prohněteme. Poté po částech přidáme vlažné mléko s kváskem a vypracujeme na pomoučeném vále hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba dvě hodiny. Když má těsto dvojnásobný objem, tzv. ho "srazíme" - prohněteme jej - a necháme ještě asi hodinu kynout.
  • 3
    Z vykynutého těsta uděláme dvě koule, z nichž třetinu oddělíme, a ze všech kousků uděláme čtyři koule. Na větší položíme menší, tlakem spojíme a vařečkou uděláme uprostřed otvor. Těsto ozdobíme zářezy po celém obvodu a necháme ještě dokynout asi 45 minut. Vykynutý chléb posypeme moukou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45–50 minut. Chléb je hotový, pokud při poklepu na dno zní dutě. Hotový chléb necháme na sítu vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.