Shaffhausenský koláč
60 min.
Ingredience
- 250gramůMouka polohrubá
- 50gramůMáslo čerstvé
- 40mililitrůVoda pitná
- 100gramůMandle
- 750gramůJablka
- 30mililitrůCitronová šťáva
- 50gramůCukr skořicový
- Na krém
- 50gramůMáslo čerstvé
- 10gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 3decilitrySmetana 12% (konzumní)
- 40gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 3kusyVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
315 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
17 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
3 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Na vále smícháme mouku s máslem a vypracujeme drobenku. Postupně přiléváme vodu a hněteme těsto do hladka. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici 1 hodinu odpočinout.
- 2Z odpočinutého těsta vyválíme plát, který rozložíme do dortové formy, posypeme nasekanými mandlemi a kostičkami z oloupaných, nakrájených jablek pokapaných citronovou šťávou. Nakonec vše zalijeme 30 g rozpuštěného másla a pečeme 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Bohatě posypeme skořicovým cukrem a pečeme dalších 10 minut. Zatím v rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme do něj maizenu a krátce povaříme, už odstavené zalijeme smetanou a důkladně rozmícháme. Zvlášť utřeme do pěny vejce a žloutek s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně všleháme máslovou směs. Krém nalijeme na upečený koláč a rozetřeme. Podáváme vychlazené.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.