Šípková polévka
50 min.
Ingredience
- 350gramůŠípky sušené
- 1,2litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyCukr krupice
- 150gramůChléb celozrnný žitný
- 4lžičkyŘeřicha
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
328 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
10 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
23 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Omyté zralé šípky bez stopek rozpůlíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme špetku soli a pomalu vaříme pod pokličkou přibližně 30 minut. Uvařené šípky přecedíme přes husté síto, vývar zachytíme, znovu ho dáme vařit a šípky prolisujeme.
- 2V pánvi na rozpuštěném másle si z hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zavaříme do polévky, krátce povaříme, přimícháme ještě šípkový protlak, polévku dochutíme solí a cukrem podle chuti.
- 3Tmavý starší žitný chléb nakrájíme na kostičky, které v pánvi opražíme nasucho. Omyjeme řeřichu a drobně ji pokrájíme.
- 4Šípkovou polévku nalijeme do talířů, každou porci ozdobíme lžičkou řeřichy a podáváme k ní opražený chleba.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.