Skládaný koláč se žloutkovým krémem
60 min.
Ingredience
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 60gramůCukr moučkový
- 1špetkaCitronová kůra
- 2špetkyVanilka mletá
- 100gramůMáslo čerstvé
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceVíno bílé
- 100gramůMandle
- Sníh
- 5kusůVaječný bílek slepičí
- 60gramůCukr moučkový
- Žloutkový krém
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 60gramůCukr moučkový
- 10gramůMouka pšeničná hrubá
- 2špetkyVanilka mletá
- 10gramůŽelatina
- 2lžíceVoda pitná
- 0,13litrSmetana čerstvá ke šlehání
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
643 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
36 g
Sacharidy
61 g
Vláknina
3 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Mouku smícháme s cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, vanilkou, rozsekaným máslem, přidáme žloutek a bílé víno, vypracujeme jemné těsto, na studeném místě necháme cca 15 minut odpočinout.
- 2Poté těsto vyválíme na tenký plát, vykrájíme z něj kruhy různé velikosti, rozložíme na suchý plech a upečeme do zlatova. Necháme vychladnout, spojíme žloutkovým krémem, povrch potřeme sladkým sněhem, posypeme sekanými mandlemi a necháme dosušit v troubě ještě cca 3 minuty.
- 3Žloutkový krém: v kotlíku rozmícháme smetanu, žloutky, cukr, mouku a vanilku. Vložíme do vodní lázně, metličkou šleháme do zhoustnutí, odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Přidáme želatinu rozpuštěnou ve vodě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.