Skořico - mandlové muffiny
65 min.
Ingredience
- Na vytření a vysypání formiček
- 150lžicMouka polohrubá
- 100lžicMáslo čerstvé
- Těsto
- 1lžícePomerančová kůra
- 150gramůMouka polohrubá
- 1lžíceKypřicí prášek do pečiva
- 1,5lžičkySkořice mletá
- 1špetkaSůl
- 0,6decilitrVaječný likér
- 12kusůMandle loupané
- 3kusyVejce slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 80gramůCukr krupice
- Zdobení z marcipánu
- 200gramůMarcipán
- 1lžičkaPotravinářská barva
- 1lžíceVoda pitná
- 1lžíceCukrové zdobení
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
4404 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
441 g
Sacharidy
108 g
Vláknina
5 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Formičky na 12 ks muffinů vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Do mísy nakrájíme změklé máslo, přidáme žloutky, cukr, pomerančovou nastrouhanou kůru a máslo vyšleháme do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh.
- 2K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku promíchanou s kypřícím práškem, skořicí a špetkou soli. Sypkou směs s máslem důkladně vymícháme, nakonec zapracujeme do těsta sníh z bílků.
- 3Každou formičku naplníme těstem asi do 1/3. Do středu uděláme důlek, do kterého lžičkou naneseme trošku (0,5-1 lžičku) hustého vaječného likéru, do něj vložíme oloupanou mandli a hned naneseme pomocí lžíce těsto jen do 2/3 výšky formičky. Takto si připravíme všechny muffiny. Dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 20-25 minut. Do zlatova upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků.
- 4Marcipánovou hmotu obarvíme zelenou potravinářskou barvou (1 lžíce vody + 1 lžičky barvy). Ze zeleného marcipánu si vytvoříme různé lístky, nebo hvězdičky apod. Připravíme si hustou polevu: V misce si vymícháme moučkový cukr s přeceděnou pomerančovou šťávou. Dohladka vymíchanou polevou potřeme povrch muffinů, hned na ni "přilepíme" připravené lístky z marcipánu, ozdobíme je cukrovým zdobením (drobné barevné kuličky) a necháme zatuhnout. Dáme je na mísu a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.