Skořicový dezert se zmrzlinovým krémem
65 min.
Ingredience
- Na posypání korpusu
- 1lžíceSkořice mletá
- 3lžíceCukr moučkový
- Na vytření a vysypání formy
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 1,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Skořicový korpus
- 1lžičkaSoda jedlá
- 1špetkaSůl
- 2kusyVejce slepičí
- 1,5gramyMáslo čerstvé
- 3gramyCukr moučkový
- 1,5gramyMouka pšeničná hladká T 650
- Zmrzlinový krém
- 2kusyPomeranče
- 3gramyCukr moučkový
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 220mililitrůMléko plnotučné
- 440gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
226 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
19 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
900 mg
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Den předem si upečeme skořicový korpus: do jedné mísy prosejeme hladkou mouku s jedlou sodou a špetkou soli. V druhé míse vyšleháme do pěny cukr, čerstvá vejce a změklé máslo. Do vyšlehané pěny postupně nasypeme mouku a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice na 2 hodiny odpočinout.
- 2Troubu si předehřejeme na 190°C. Menší plech (formu) vytřeme máslem a vysypeme moukou. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku do tvaru formy, dáme do formy, posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a dáme do trouby péct na 10 minut. Do zlatova upečené těsto necháme vychladnout a odložíme.
- 3Druhý den si připravíme zmrzlinový krém: z dobře omytých a osušených pomerančů nastrouháme do mísy kůru, vymačkáme šťávu a přidáme cukr, směs promícháme a dáme ji do lednice. V druhé míse si vyšleháme žloutky do pěny. V kastrólku přivedeme k varu mléko, které nalijeme k žloutkové pěně, kterou budeme míchat. Směs pak vrátíme do kastrólku, přimícháme špetku soli a pomalu ji vaříme do doby, až začne houstnout (to poznáme podle toho, že na vařečce bude krém ulpívat). Poté krém odložíme do lednice na 2 hodiny.
- 4Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do mísy s krémem zapracujeme pomerančovou směs a postupně šlehačku. Korpus nakrájíme na kostky, na polovinu kostek naneseme krémovou zmrzlinu a každou kostku zakryjeme nenatřenou kostkou korpusu. Hotové sendviče poklademe na servírovací talířky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.