Skvělé řezy na oslavu
55 min.
Ingredience
- Krém
- 110gramůJahody zahradní
- 30gramůPistácie
- 240gramůMascarpone
- 1gramCukr moučka
- 375mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Listové těsto
- 300gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na posypání
- 1lžíceCukr moučka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1424 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
124 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si domácí listové těsto: v míse smícháme mouku se špetkou soli, pak do mouky nakrájíme na kostky máslo a rukou vše prohněteme. Pak do těsta budeme přilévat vodu a dále ho budeme zpracovávat. Těsto dáme na pomoučený vál a rukama ho vypracujeme tak, až bude hladké a vláčné. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme do fólie a odložíme do lednice na 1-2 hodiny ztuhnout. Těsto před pečením znovu vyválíme na placku, kterou 2x přeložíme do tvaru čtverce, znovu ho zabalíme a dáme na 30 minut do lednice. Tento postup ještě jednou zopakujeme.
- 2Před pečením si předehřejeme troubu na 180°. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto na pomoučeném válu vyválíme na obdélník o síle asi 4-5mm, z těsta pak nakrájíme pomocí radýlka 8 stejných dílů ve tvaru obdélníku. Poklademe je na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme dozlatova až zlatohněda, přibližně 20 minut. Upečené plátky těsta necháme vychladnout.
- 3Připravíme si dva krémy. Omyté a osušené jahody rozmačkáme a rozmixujeme je. Pistácie v hlubší míse rozdrtíme nadrobno a též je tyčovým mixérem rozmixujeme. V míse dobře vymícháme krém mascarpone s moučkovým cukrem a rozdělíme ho na dvě části. Ze smetany a moučkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku.
- 4Jahodový krém: do jedné části krému zašleháme jahody a přimícháme 1/2 šlehačky.
- 5Pistáciový krém: do druhé části zašleháme rozmixované pistácie a přimícháme 2/2 šlehačky. Každý z krémů zvlášť dáme do cukrářských sáčků, střídavě ozdobíme polovinu upečených obdélníků, zakryjeme je druhou polovinou obdélníků, povrch každé porce posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.