Sladké moučné placky - béleše
37 min.
Ingredience
- 600gramůMouka polohrubá
- 40gramůDroždí
- 130gramůCukr krupice
- 2decilitryMléko plnotučné
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 0,5lžičkaSůl
- 100gramůMáslo čerstvé
- 200gramůPovidla švestková
- 5lžicMák mletý
- 2lžíceCukr moučkový
- 1lžíceOlej rostlinný
- 3lžíceMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
392 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
13 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
2 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme 10 g krupicového cukru a 1 dl vlahého mléka. Necháme vzejít kvásek, do něho přidáme vejce, žloutek, zbylý krupicový cukr, sůl, rozehřáté vlažné máslo, 1 dl smetany a 1 dl mléka. Promícháme a těsto dobře vypracujeme. Zakryté těsto necháme v teple vykynout (asi 30-40 minut).
- 2Vykynuté těsto dáme na hrubou moukou pomoučený vál, rozdělíme ho na 12 dílů a z každého rukama vypracujeme malý bochánek. Každý pak rozválíme na tenkou placku.
- 3Placky dáme na plech, který jsme potřeli olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C - 200°C přibližně 10 - 12 minut dozlatova.
- 4Upečené placky potřeme švestkovými povidly a posypeme je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Podáváme je teplé.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.