Sladkokyselé pálivé nudle s míchanými dary moře

34 min.
Thajsko

Ingredience

    • 4kusyMušle slávky
    • 110gramůNudle z fazolí mungo
    • 60gramůGarnát obecný
    • 2lžíceOlej rostlinný
    • 3lžíceLimetková šťáva
    • 1lžíceOmáčka rybí
    • 3kusyŠalotka
    • 2kusyCibulka jarní
    • 1kusChilli paprička
    • 5stroužkůČesnek
    • 55gramůHřebenatka
    • 2kusyCitronová tráva
    • 15gramůHouby černé
    • 1hrstSalát hlávkový
    • 60gramůOlihně
    • 0,5lžičkaChilli paprička sušená
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1170 kcal
Bílkoviny
135 g
Tuky
27 g
Sacharidy
95 g
Vláknina
694 mg
Cukr
769 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve namočíme zámotky nudlí na 1-2 minuty do vařící vody, aby změkly, necháme je okapat a nakrájíme je na menší kousky. Houby namočíme na 2-3 minuty do vařící vody, potom necháme okapat a nahrubo nasekáme.
  • 2
    Vyloupeme, očistíme a nařízneme garnáty podélně po hřbetu, aby se otevřeli (ocásek a hlavičku necháme). Stáhneme kůži z olihní, uvnitř propláchneme a nakrájíme na 0,5 cm široké kroužky. Hřebenatky zbavíme tmavých žilek.
  • 3
    Vydrhneme slávky i se škeblemi dočista a odstraníme z ulit vousy. Otevřené mušle vyhazujeme.
  • 4
    V pánvi Wok rozpálíme olej a naprudko v něm usmažíme utřený česnek do světlehněda. Česnek přendáme na talířek.
  • 5
    Opět v pánvi Wok dusíme na středně prudkém ohni směs garnátů, olihní a mušlí v limetkové šťávě asi 2 minuty, až se garnáti rozevřou. K tomu přidáme hřebenatky a dusíme ještě asi 1 minutu. Neotevřené mušle opět vyhodíme. Přidáme nudle a houby a dále 2 minuty dusíme, až jsou hotové. Odstavíme z ohně, přidáme na tenká kolečka nakrájené (pouze bílé nadzemní části) snítky citronové trávy, na tenká kolečka nakrájenou šalotku, chilli koření, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, promícháme a dokořeníme.
  • 6
    Servírujeme na talíři pokladeném listy hlávkového salátu. Na směs z darů moře nasypeme na kroužky nakrájenou a jader zbavenou chilli papričku a smažený česnek.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.