Slaný dort s hřiby, sýrem a ořechy
50 min.
Ingredience
- 500gramůHříbky čerstvé
- 200gramůVepřový bok uzený
- 3kusyCibule lahůdková
- 1kusChilli paprička
- 4lžíceOřechy vlašské
- 2kusyVejce slepičí
- 2špetkySůl mořská
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůSýr Čedar - tavený
- 4lžíceOlej olivový
- 1lžičkaKmín drcený
- 1,5lžičkySůl
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 150gramůSýr Niva (Rokfór)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
735 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
52 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Směs tvrdých lesních hub očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Na plátky pokrájíme uzený bůček. Lahůdkovou cibuli pokrájíme na kolečka. Chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a posekáme ji nadrobno. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kusy.
- 2V misce vyšleháme vajíčko s 2 špetkami hrubé mořské soli. Do misky nalijeme smetanu a metličkou zašleháme vajíčko a měkký tavený sýr.
- 3V pánvi vysmažíme plátky uzeného bůčku dozlatova z každé strany. Vyjmeme, k omastku z bůčku přidáme olej, rozpálíme, přidáme cibulku, kterou zpěníme a doložíme houby, drcený kmín, chilli, osolíme podle chuti, zamícháme a houby za stálého míchání vydusíme z vody. Pak je smažíme dozlatova přibližně 3 minuty.
- 4Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na dva díly. 1 díl bude menší, ten vyválíme na kulatý plát o průměru, který je stejný jak dortová forma a síle asi 3 mm. Ten díl odložíme, použijeme jej až nakonec. Větší díl těsta rozválíme na větší placku, kterou vyložíme dortovou formu tak, že okraje pokryjí i vnitřní stěnu formy.
- 5Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby předpéct na 12-15 minut. Pak ji vyjmeme. Na dno poklademe 1/2 plátků uzeného bůčku, který posypeme nahrubo mletým pepřem 4 barev. Pak položíme směs hub s cibulkou, ořechy, zalijeme je připravenou smetanou, celou vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem Nivou, na ni položíme plátky uzeného bůčku, který zase okořeníme pepřem 4 barev. Vše zakryjeme připraveným plátem těsta.
- 6Těsto radýlkem nakrájíme na porce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme zpět do trouby péct. Pečeme dozlatova při 220 °C asi 15 minut.
- 7Upečený houbový dort necháme trochu vychladnout, rozkrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
so 6. 5. 2017
Slaný dort s hřiby, sýrem a ořechy
Musíme vyzkoušet 😉