Slaný koláč s Hermelínovým krémem
80 min.
Ingredience
- 2kusyJablka
- 1lžíceHrozinky
- sýrový krém
- 200gramůSýr Hermelín (Camember, Encián)
- 1kusVejce slepičí
- 2,4decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1,5lžíceEstragon
- 1lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaSůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
845 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
95 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
2 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 4Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
- 5Zralý sýr Hermelín nakrájíme na kousky. Estragon omyjeme a drobně pokrájíme. V míse sýr smícháme s vejcem, žloutky, přidáme 0,5 dl smetany a rozšleháme elektrickou metlou dohladka. Postupně přidáváme 1,8 dl smetany, estragon, bílý pepř, sůl a krém šleháme do zhoustnutí.
- 6Sladkokyselá jablka omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme semínek a nakrájíme na silnější plátky. Lžíci hrozinek omyjeme a necháme okapat.
- 7Na upečený korpus poklademe plátky jablek a posypeme je hrozinkami. Zakryjeme je sýrovým krémem a koláč dáme znovu do trouby. Pečeme 25-35 minut při 200°C. Sýrový krém by měl ztuhnout.
- 8Koláč podáváme teplý i studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.