Slovácký velikonoční mazanec

90 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1366 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
131 g
Sacharidy
180 g
Vláknina
9 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy dáme kvasnice, lžičku vanilkového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
  • 2
    Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rukama dobře znovu uhněteme, dáme nazpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Pak těsto dáme znovu na vál, přidáme hrozinky, mandle a vlašské ořechy. Znovu ho propracujeme, rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.
  • 3
    Vykynuté mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným bílkem zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 175°C-180°C přibližně 30 minut. Pak papír odložíme a mazance dopečeme do zlatohněda. Pečeme dalších 20-25 minut při 175°C. Špejlí zapíchneme do mazance, tak zjistíme, jestli jsou pečené. (Těsto se nesmí na špejli přilepit.)
  • 4
    Vychladlé mazance posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme na slavností míse.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 10. 2. 2016
Slovácký velikonoční mazanec
Velikonoce se blíží a tak jsem si vyhlédla recept na mazanec, který jsem ještě nevyzkoušela. Recept vypadá velice jednoduchý, a tak jsem zvědavá jak se podaří.
Anonymní uživatel
ne 14. 2. 2016
Slovácký velikonoční mazanec
Jsme doma jen 4, takže jsem suroviny dělila na třetiny. Nedala jsem vlašské ořechy, protože jsem je zrovna neměla, ale žloutků na půl kilo mouky vycházelo 1 a kousek 😁 a to je zase málo, dala jsem 3. Zadělávala jsem pomocí robota. S těstem se dobře pracovalo, dobře vykynulo. Dávám palec nahoru a doporučuji vyzkoušet 🙂