Smažená rýže s ananasem

65 min.
Thajsko

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
528 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
14 g
Sacharidy
84 g
Vláknina
7 g
Cukr
22 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180°C. Čerstvý ananas i s listovou růžicí rozkrojíme podélně na polovinu, z obou polovin vyjmeme dužinu, aby na slupce zůstala ještě souvislá centimetrová vrstva. Vykrojenou dužinu nakrájíme na kostičky, polovinu kostiček dáme do misky. Zbytek uložíme do chladničky.
  • 2
    Listovou růžici ananasu zabalíme (obě půlky) do alobalu, aby se nepřipekla. Položíme je na plech a 10 - 15 minut pečeme v předehřáté troubě. Tím se zpevní jejich povrch a nebude později z nich prosakovat šťáva do smažené rýže, kterou později přiložíme.
  • 3
    V pánvi rozpálíme na středně silném ohni polévkovou lžíci oleje, do oleje nalijeme ušlehané vejce se špetkou soli tak, aby utvořilo souvislou vrstvu, jakoby omeletu. Smažíme asi 2 minuty, jakmile začne povrch tuhnout, omeletu obrátíme. Potom ji z pánvičky vyklopíme, necháme zchladnout, svineme a rozkrájíme na tenké nudličky.
  • 4
    Poté v pánvi rozpálíme zbytek oleje, na středně silném ohni usmažíme do růžova na jemno utřený česnek. Přidáme čerstvě oloupané a očištěné garnáty, nadrobno rozsekanou šunku, zrnka cukrové kukuřice, hrášek, kostičky sladké papriky a zázvor, (asi 1 cm kořenu) nakrájený na plátky. Smažíme 2 minuty, až se garnáti rozevřou a zrůžoví. Přidáme vařenou rýži (která byla přes noc v chladničce), světlou sójovou omáčku, misku čerstvého ananasu, vše smažíme asi 5 - 7 minut za stálého míchání. Dle potřeby dochutíme.
  • 5
    Nakonec pomocí lžíce naplníme smaženou směsí připravené vydlabané půlky ananasu, posypeme je drcenými solenými a praženými kešu oříšky i proužky vaječné omelety. Dozdobíme na kolečka nakrájeným, jader zbavených luskem chilli papričky a lístky čerstvého koriandru.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.