Smetanová šarlota s brusinkovým džemem
35 min.
Ingredience
- 5kusůVejce slepičí
- 100gramůCukr krupice
- 1lžícePomerančová kůra
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceCukr moučkový
- 400gramůDžem brusinkový
- Náplň
- 6lžicPomerančová šťáva
- 1lžícePomerančová kůra
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 100gramůCukr krupice
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 8plátkůŽelatina bílá plátky
- 1špetkaSůl
- 1kusCukr vanilka
- 0,38litrSmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůMaliny
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
390 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
15 g
Sacharidy
55 g
Vláknina
1 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1V míse ušleháme do pěny vejce s cukrema a pomerančovou kůrou, poté přimícháme mouku. Plech vyložíme pečicím papírem, těsto na něj nalijeme, troubu předehřejeme na 240 stupňů Celsia, pečeme přibližně 10 minut.
- 2Na vál rozložíme čistou utěrku, posypeme ji moučkovým cukrem a upečený piškot na ni vyklopíme, ještě horký ho za pomoci utěrky srolujeme.
- 3Brusinkový džem smícháme s lžící slivovice, piškot rozvineme a namažeme brusinkovým džemem, opět srolujeme.
- 4Želatinu namočíme, necháme 10 minut bobtnat. 1/4 l vína smícháme s pomerančovou kůrou, v míse ušleháme do pěny žloutky se 2/3 cukru, současně přiléváme víno s pomerančovou kůrou a pomerančovou šťávou. Když je cukr rozpuštěný, přimícháme želatinu a vymícháme hladký krém.
- 5Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj postupně zašleháme zbytek cukru. Polovinu smetany ušleháme do tuha a zamícháme ji společně se sněhem do krému.
- 6Roládu nakrájíme na tenké řezy a vyložíme jimi kulatou mísu, na řezy navršíme krém, uložíme na 4 hodiny do chladničky.
- 7Po ztuhnutí šarlotu vyklopíme z mísy na tác, zbytek šlehačky ušleháme, naplníme do zdobicího sáčku, povrch šarloty ozdobíme hromádkami šlehačky a čerstvými malinami.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.