Smetanové voňavé rohlíčky

35 min.
Švédsko

Ingredience

  • Kvásek
    • 3decilitryMléko plnotučné
    • 40gramůDroždí
    • 1lžičkaCukr krupice
  • Mouka na posypání těsta a vál
    • 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
  • Na potření vykynutého těsta
  • Těsto
  • Voda cukrová
    • 1decilitrVoda pitná
    • 1lžíceCukr krupice
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
302 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
23 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
278 mg
Cukr
11 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V hrnečku ve vlažném mléku rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzešlý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut).
  • 2
    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Rozválíme na plát silný přibližně 2 cm, potřeme smetanou, přeložíme a znovu rozválíme. Tentokrát těsto potřeme vlahým rozpuštěným máslem (6 lžic) a postup opakujeme. Vypracujeme a vytvarujeme do válečku o průměru přibližně 6 cm. Nakrájíme na dílky, široké 4 - 5 cm. Z každého vytvarujeme rohlíčků. Dáme je na plech, vyložený pečicím papírem, necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout.
  • 3
    V hrnečku v 1dl vody si rozmícháme lžíci cukru. Po vykynutí rohlíčky potřeme cukrovou vodou a hustě posypeme hrubým krystalovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C přibližně 25 - 30 minut do zlatova.
  • 4
    Smetanové rohlíčky s kardamomem necháme vychladnout a poté je podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.