Smetanové voňavé rohlíčky
35 min.
Ingredience
- Kvásek
- 3decilitryMléko plnotučné
- 40gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- Mouka na posypání těsta a vál
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Na potření vykynutého těsta
- 4lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 6lžicMáslo čerstvé
- 3lžíceCukr krystal
- Těsto
- 2gramyMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusVejce slepičí
- 2špetkySůl
- 6gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaKardamom
- 3decilitryMléko plnotučné
- 1gramCukr krupice
- Voda cukrová
- 1decilitrVoda pitná
- 1lžíceCukr krupice
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
302 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
23 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
278 mg
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1V hrnečku ve vlažném mléku rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzešlý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut).
- 2Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Rozválíme na plát silný přibližně 2 cm, potřeme smetanou, přeložíme a znovu rozválíme. Tentokrát těsto potřeme vlahým rozpuštěným máslem (6 lžic) a postup opakujeme. Vypracujeme a vytvarujeme do válečku o průměru přibližně 6 cm. Nakrájíme na dílky, široké 4 - 5 cm. Z každého vytvarujeme rohlíčků. Dáme je na plech, vyložený pečicím papírem, necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout.
- 3V hrnečku v 1dl vody si rozmícháme lžíci cukru. Po vykynutí rohlíčky potřeme cukrovou vodou a hustě posypeme hrubým krystalovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C přibližně 25 - 30 minut do zlatova.
- 4Smetanové rohlíčky s kardamomem necháme vychladnout a poté je podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.