Snadná bešamelová omáčka s vařeným květákem

35 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
438 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
30 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
6 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V hrnci přivedeme k varu přibližně 1.5 - 2 l vody se solí. Očištěný a omytý květák rozebereme na střední růžičky. Jakmile se voda začne vařit, květák dáme do vody a pomalu ho vaříme do poloměkka až měkka (podle chuti) přibližně 10 minut. Pak květák z vody vyjmeme, necháme okapat a odložíme do mísy, kterou zakryjeme poklicí.
  • 2
    Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a odložíme. Parmezán jemně nastrouháme a též odložíme. V rendlíku rozehřejeme máslo. Přidáme k němu hladkou mouku a za stálého míchání ji osmažíme dozlatova. Pak hned přimícháme studené mléko, bílý pepř, sůl, bobkové listy a špetku muškátového oříšku. Stále mícháme a pomalu vaříme do zhoustnutí 10-15 minut. Omáčka by měla být tak hustá, že po zamíchání vařečkou zůstává "cestička". Poté omáčku odstavíme z plotny, odstraníme bobkové listy, přimícháme petrželovou nať, nastrouhaný sýr a podle chuti dosolíme.
  • 3
    Květákové růžičky dáme na talíře, přelijeme je bešamelem a hned servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.