Sněhový citronový koláč
75 min.
Ingredience
- 4kusyVejce slepičí
- 90gramůCukr krupice
- 230gramůCukr krystal
- 35gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 2špetkySůl
- 7,3decilitrůVoda pitná
- 60mililitrůCitronová šťáva
- 1,5lžíceCitronová kůra
- 1kusCukr vanilka
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 195gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
462 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
23 g
Sacharidy
61 g
Vláknina
159 mg
Cukr
40 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme těsto. Do větší mísy dáme 140 g hladké proseté mouky, špetku soli a změklé máslo (120 g), které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) ledové vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Vyválíme dva válečky, zabalíme je do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- 3Mezitím připravíme vanilko-citrónový krém. Do rendlíku dáme 4 dl vody a přivedeme ji k varu. V misce, která se dá "posadit" na rendlík, smícháme 230 g krystalového cukru s 35 g Maizeny a špetkou soli. Promícháme a pomalu budeme přilévat 2.8 dl teplé vody, 60 ml citronové šťávy, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu (1 lžíce), 3 rozšlehané žloutky, 1 sáček vanilkového cukru a 1 lžíci (25 g) másla. Misku položíme na rendlík, směs šleháme do zhoustnutí. Když máme hustý krém, zakryjeme ho potravinářskou fólií, tak se neutvoří škraloup a necháme vychladnout.
- 4Čtyři bílky, které mají pokojovou teplotu, vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžíci krupicového cukru a chvilku ještě šleháme.
- 5Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh rychle zpracujeme.
- 6Připravíme těsto: nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma koláčové formy.
- 7Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu, kterou vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Těsto propíchneme několikrát vidličkou a pečeme 15 minut.
- 8Na takto upečený zchladlý korpus urovnáme vyšlehaný vychladlý krém, na něj položíme sníh, uhladíme ho a koláč vrátíme zpět do trouby. Dopečeme ho při 175 °C 12-15 minut, až povrch bude zlatohnědý.
- 9Vychladlý koláč rozkrájíme, posypeme práškovým cukrem s vanilkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.