Snídaňové loupáčky pro alergiky bez ořechů
90 min.
Ingredience
- Na glazuru
- 1kusVejce slepičí
- 1lžičkaCukr krupice
- Na těsto
- 225gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyCukr moučkový
- 2lžičkyDroždí sušené
- 85gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 3lžíceOlej z pšeničných klíčků
- 150mililitrůMléko polotučné
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
242 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
14 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1V misce smícháme mouku (dvě lžíce schováme stranou na pomoučnění válu) a sůl, přidáme cukr. Pro promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.
- 215 g pokrájeného změklého máslo rozpustíme v kastrolu. Přilijeme mléko, jakmile je teplé, rozšleháme v něm vejce. Přelijeme do mísy k moučné směsi a robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.
- 3Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého másla a horní část těsta přehneme dolů přes střed, spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrtinu kruhu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou másla. Opakujeme ještě do třetice.
- 4Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.
- 5Následně ho vybalíme z fólie, rozválíme na vále a opakujeme dvakrát stejný postup vyválení, složení a otočení, ale už žádné máslo nepřidáváme. Nakonec z těsta vyválíme 5 cm silný čtvercový plát, který rozdělíme na čtyři stejné čtverce. Ty překrojíme úhlopříčně na poloviny, aby vznikly trojúhelníky.
- 6Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Papír potřeme olejem. Předehřejeme troubu na 220 ºC.
- 7V misce rozšleháme zbylé vejce s krupicovým cukrem, polovinou množství ušlehaného vejce potřeme trojúhelníky z těsta.
- 8Trojúhelníky srolujeme, začneme delší stranou. Ohneme do půlměsíčku do tvaru rohlíčků a vložíme na pečicí papír, lehce potřeme olejem a uložíme na teplé místo, kde necháme rohlíčky 45 minut kynout na teplém místě.
- 9Vykynuté loupáčky potřeme zbytkem vaječné polevy a vložíme do trouby. Necháme 15 minut péct. Podáváme teplé.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.