Snídaňové loupáčky pro alergiky bez vajec

90 min.
Evropa

Ingredience

  • Na glazuru
    • 3lžíceSmetana 33% (šlehačka)
    • 1lžičkaCukr krupice
  • Na těsto
    • 225gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 2lžičkyCukr moučkový
    • 2lžičkyDroždí sušené
    • 85gramůMáslo čerstvé
    • 3lžíceOlej z pšeničných klíčků
    • 155mililitrůMléko polotučné
    • 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
230 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
13 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V misce smícháme mouku (dvě lžíce schováme stranou na pomoučnění válu) a sůl, přidáme cukr. Pro promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.
  • 2
    15 g pokrájeného změklého máslo rozpustíme v kastrolu. Přilijeme mléko, jakmile je teplé, přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.
  • 3
    Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého másla, horní část těsta přehneme dolů přes střed, spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrtinu kruhu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou másla. Opakujeme ještě do třetice.
  • 4
    Potom těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.
  • 5
    Následně těsto vybalíme z fólie, rozválíme na vále a opakujeme dvakrát stejný postup vyválení, složení a otočení, ale už žádné máslo nepřidáváme. Nakonec z těsta vyválíme 5 cm silný čtvercový plát, který rozdělíme na čtyři stejné čtverce. Ty překrojíme úhlopříčně na poloviny, aby vznikly trojúhelníky.
  • 6
    Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Papír potřeme olejem, předehřejeme troubu na 220 ºC.
  • 7
    V misce rozšleháme zbylé tři lžíce smetany s krupicovým cukrem, polovinou množství ušlehaného vejce potřeme trojúhelníky z těsta.
  • 8
    Trojúhelníky srolujeme, začneme delší stranou. Ohneme do půlměsíčku do tvaru rohlíčků a vložíme na pečicí papír, lehce potřeme olejem a uložíme na teplé místo, kde necháme rohlíčky 45 minut kynout na teplém místě.
  • 9
    Vykynuté loupáčky potřeme zbytkem vaječné polevy a vložíme do trouby. Necháme 15 minut péct. Podáváme teplé.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.