Španělský dort
120 min.
Ingredience
- 4lžíceVoda pitná
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 180gramůCukr krupice
- 1lžíceCitronová šťáva
- 500mililitrůMléko polotučné
- 1kusVanilkový lusk
- 4kusyVejce slepičí
- 100gramůRybíz červený
- 1lžíceMáta
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
297 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
10 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
865 mg
Cukr
37 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vytřeme máslem. Smícháme vodu a 80 g cukru a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs svaříme na tmavě zlatý sirup. Přidáme několik kapek citronové šťávy a nalijeme do formy.
- 2V hrnci smícháme mléko, podélně rozříznutý vanilkový lusk a přivedeme k varu. Odstavíme, dosypeme zbývající cukr a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
- 3V míse našleháme vejce a žloutky, z mléka vyjmeme vanilku a mléko všleháme do vajec. Směs přecedíme a nalijeme do dortové formy. Formu postavíme do pekáče s vodou, která by měla dosahovat do dvou třetin výšky formy.
- 4Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 75-90 minut. Upečený dort necháme vychladnout a poté jej vložíme alespoň na 24 hodin do lednice.
- 5Dort vyjmeme z formy, ozdobíme rybízem a mátou a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.