Staroanglický jablkový koláč
75 min.
Ingredience
- Náplň
- 2lžičkyCitronová šťáva
- 1lžíceSolamyl
- 100gramůCukr krupice
- 15gramůMáslo čerstvé
- 8kusůJablka
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSůl
- 15gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceVoda pitná
- 100lžicCukr krupice
- 2lžíceMléko plnotučné
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1042 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
4 g
Sacharidy
255 g
Vláknina
5 g
Cukr
216 g
Postup přípravy
- 1Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je s citrónovou šťávou, kukuřičnou moučkou a cukrem.
- 2Mouku smícháme se solí, máslem a studenou vodou na drobenku. Prsty nebo vidličkou zpracujeme na vláčné těsto. Rozdělíme ho na dva díly, jeden trochu větší. Z toho vyválíme kruhový plát po celém obvodu větší o 4 cm než je forma o průměru 20-23 cm. Formu pokryjeme těstem a necháme okraj přesahovat asi o 2,5 cm, přebytečné těsto odkrojíme.
- 3Jablečnou směs dáme na těsto do formy a poklademe plátky másla. Zbytek těsta rozválíme a dáme na náplň, převislé těsto založíme dospod a vytvoříme ozdobný okraj. Zbytky těsta rozválíme a vykrojíme 7 lístků, které rozložíme do středu koláče a pomažeme mlékem. Do středu koláče vyřízneme otvor, aby mohla unikat pára. Posypeme krupicovým cukrem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 45 minut.
- 4Hotový koláč necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.