Staročeské beleše

40 min.

Ingredience

    • 3decilitryMléko plnotučné
    • 30gramůDroždí
    • 1lžičkaCukr krystal
    • 500gramůMouka pšeničná hladká
    • 1lžíceCukr krupice
    • 2špetkySůl
    • 250gramůTvaroh tučný
    • 250gramůMarmeláda malinová
    • 2decilitrySmetana 16% (pochoutková)
    • 1,5lžíceCukr moučkový
    • 1kusCukr vanilka
    • 0,5decilitrOlej slunečnicový
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
848 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
25 g
Sacharidy
136 g
Vláknina
3 g
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do 1 dl vlažného mléka dáme kvasnice, 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 500 g hladké mouky, přidáme kvásek, cukr, 2 dl vlahého mléka, 2 špetky soli a vařečkou vypracujeme těsto, které dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit. Rozdělíme ho na malé bochánky, které zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. Každý bochánek pak vytahujeme prsty za okraje těsta tak, abychom z něj vytvořili malou placku.
  • 2
    Plnotučný měkký tvaroh vymícháme s 200 g malinové marmelády.
  • 3
    V pánvi si rozpálíme olej a beleše osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 1–2 minuty z každé strany.
  • 4
    Usmažené beleše potřeme malinovým tvarohem, každou placku ozdobíme lžičkou zakysané smetany, na kopeček smetany dáme lžičku malinové marmelády.
  • 5
    Beleše posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.