Staročeské buchty se smetanou a švestkami

55 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
565 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
19 g
Sacharidy
89 g
Vláknina
3 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy prosejeme hladkou mouku s 2 špetkami soli. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přimícháme 1 lžičku cukru s 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, který přidáme do mouky s 3,5 dl smetany a 2 žloutky. Dobře vypracujeme polotuhé, vláčné těsto.(Pokud by bylo tuhé, přidáme asi 0,5 dl mléka.) Těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple asi 45 minut vykynout.
  • 2
    Omyjeme, osušíme švestky, vypeckujeme je, v míse promícháme s krystalovým cukrem.
  • 3
    Na pomoučněný vál vyklopíme vykynuté těsto, lžící z něj vykrajujeme stejné kousky, ze kterých pomocí prstů zlehka vytvarujeme placičky, do nich vložíme švestky (2-3 ks podle velikosti) a okraje těsta dobře spojíme. Buchty klademe - uzavřeným okrajem dospodu - na olejem (3 lžíce) vymaštěný plech asi 1-2 cm od sebe. Pak je štětcem na pečení potřeme rozšlehaným bílkem.
  • 4
    Pečeme v předehřáté troubě na 185°C-190°C přibližně 15-20 minut.
  • 5
    Mezitím si v rendlíku ohřejeme 1 dl smetany s vanilkovým cukrem a 1-2 lžičkami rumu. Směs dobře promícháme.
  • 6
    Horké buchty potřeme rumovou smetanou a necháme je na plechu vychladnout. Vychladlé posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.