Staročeské buchty se smetanou a švestkami
55 min.
Ingredience
- Náplň
- 1kilogramŠvestky
- 4lžíceCukr krupice
- Na potření
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 1kusCukr vanilka
- 2lžičkyRum
- 2lžíceCukr moučkový
- 3lžíceOlej slunečnicový
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- Těsto
- 2špetkySůl
- 40gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krystal
- 1decilitrMléko plnotučné
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 400gramůMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
565 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
19 g
Sacharidy
89 g
Vláknina
3 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme hladkou mouku s 2 špetkami soli. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přimícháme 1 lžičku cukru s 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, který přidáme do mouky s 3,5 dl smetany a 2 žloutky. Dobře vypracujeme polotuhé, vláčné těsto.(Pokud by bylo tuhé, přidáme asi 0,5 dl mléka.) Těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple asi 45 minut vykynout.
- 2Omyjeme, osušíme švestky, vypeckujeme je, v míse promícháme s krystalovým cukrem.
- 3Na pomoučněný vál vyklopíme vykynuté těsto, lžící z něj vykrajujeme stejné kousky, ze kterých pomocí prstů zlehka vytvarujeme placičky, do nich vložíme švestky (2-3 ks podle velikosti) a okraje těsta dobře spojíme. Buchty klademe - uzavřeným okrajem dospodu - na olejem (3 lžíce) vymaštěný plech asi 1-2 cm od sebe. Pak je štětcem na pečení potřeme rozšlehaným bílkem.
- 4Pečeme v předehřáté troubě na 185°C-190°C přibližně 15-20 minut.
- 5Mezitím si v rendlíku ohřejeme 1 dl smetany s vanilkovým cukrem a 1-2 lžičkami rumu. Směs dobře promícháme.
- 6Horké buchty potřeme rumovou smetanou a necháme je na plechu vychladnout. Vychladlé posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.