Staročeské domácí zelníky
70 min.
Ingredience
- 300mililitrůVoda pitná
- 550gramůMouka pšeničná celozrnná
- 50gramůMouka sójová plnotučná
- 80gramůMáslo čerstvé
- 20gramůCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
- 20gramůDroždí
- 250gramůZelí hlávkové bílé
- 25gramůOlej rostlinný
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
519 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
18 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
10 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Zelí očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozpálíme olej, přisypeme špetku soli a nakrájené zelí dusíme do poloměkka. Zelí slijeme přes síto a necháme okapat.
- 2Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a přidáme 40 gramů změklého másla. Přisypeme smíchané oba druhy mouky, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.
- 3Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 4Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání přísad, vsypeme k těstu vychladlé okapané zelí. Některé pekárny zvukové znamení nemají, v tom případě zelí k těstu přidáme přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání. V průběhu cyklu také těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu.
- 5Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
- 6Pracovní plochu posypeme moukou a těsto rozdělíme na 18 stejně velkých dílů. Z nich vytvoříme bochánky, přendáme je na vymazaný pečicí plech a necháme chvíli kynout.
- 7Troubu předehřejeme na 180 stupňů a bochánky pečeme přibližně 25 až 30 minut do růžova.
- 8Upečené horké zelníky ihned potřeme rozpuštěným máslem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.