Staročeské domácí zelníky

70 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
519 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
18 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
10 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Zelí očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozpálíme olej, přisypeme špetku soli a nakrájené zelí dusíme do poloměkka. Zelí slijeme přes síto a necháme okapat.
  • 2
    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a přidáme 40 gramů změklého másla. Přisypeme smíchané oba druhy mouky, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.
  • 3
    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  • 4
    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání přísad, vsypeme k těstu vychladlé okapané zelí. Některé pekárny zvukové znamení nemají, v tom případě zelí k těstu přidáme přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání. V průběhu cyklu také těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu.
  • 5
    Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
  • 6
    Pracovní plochu posypeme moukou a těsto rozdělíme na 18 stejně velkých dílů. Z nich vytvoříme bochánky, přendáme je na vymazaný pečicí plech a necháme chvíli kynout.
  • 7
    Troubu předehřejeme na 180 stupňů a bochánky pečeme přibližně 25 až 30 minut do růžova.
  • 8
    Upečené horké zelníky ihned potřeme rozpuštěným máslem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.