Staročeské povidlové buchty
65 min.
Ingredience
- Kvásek
- 1decilitrMléko plnotučné
- 42gramůDroždí
- 200lžičekCukr krupice
- Na posypání
- 4lžíceCukr moučkový
- Těsto
- 1kilogramMouka pšeničná hladká T 650
- 120gramůMáslo čerstvé
- 200gramůCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
- 300gramůPovidla švestková
- 50gramůHrozinky
- 0,5decilitrOlej slunečnicový
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- Voňavé máslo
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusCukr vanilka
- 1lžičkaRum
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1131 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
50 g
Sacharidy
216 g
Vláknina
3 g
Cukr
134 g
Postup přípravy
- 1Do hrnečku si nalijeme 1 dl vlahého mléka, rozdrobíme do něj droždí a přidáme 1 lžičku cukru. Kvásek necháme vykynout.
- 2Do mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, uděláme do ní jamku, do které dáme 2 žloutky, přidáme vzešlý kvásek, vlahé rozpuštěné máslo, cukr, sůl a těsto nejdříve promícháme a poté důkladně uhněteme. Těsto se nesmí lepit, musí být polotuhé, vláčné a lesklé. Poprášíme ho prosátou zbylou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi 1 hodinu kynout.
- 3Hrozinky promyjeme pod tekoucí vodou v sítu a necháme je okapat. Vykynuté těsto vyklopíme na vál. Nožem nebo lžicí odkrajujeme menší kousky, upravíme je na malé bochánky, zakryjeme utěrkou a necháme asi 10 minut znovu vykynout. Každý bochánek prsty roztáhneme na placku, silnou asi 2 cm. Doprostřed lžicí položíme švestková povidla, na povidla dáme 3-4 hrozinky a konce těsta důkladně spojíme. Vytvořené buchty klademe na plech, který jsme vytřeli olejem. Klademe je spojeným těstem dospod, asi 2 cm od sebe. Celé buchty potřeme rozpuštěným máslem a znovu je necháme 6-8 minut kynout. Poté je dáme do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme dozlatova až zlatohněda přibližně 20-25 minut.
- 4Před dopečením si v rendlíku rozehřejeme máslo s vanilkovým cukrem a rumem. Upečené horké buchty na plechu potřeme voňavým máslem a necháme je vychladnout. Před podáváním buchty posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.