Štičí terina s holandskou omáčkou
55 min.
Ingredience
- Na holandskou omáčku
- 100gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceVývar rybí
- 3lžíceVíno bílé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaPepř bílý
- 2lžíceCitronová šťáva
- 50gramůKopr čerstvý
- 1lžíceOcet vinný
- 1litrVoda pitná
- 1špetkaSůl
- Na terinu
- 250gramůŠtika obecná
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 1špetkaPepř cayenský
- 30gramůKaviár
- 2lžíceOlej rostlinný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
489 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
47 g
Sacharidy
4 g
Vláknina
342 mg
Cukr
355 mg
Postup přípravy
- 1Maso ze štiky si dobře vychladíme v chladničce. Potom ho rozkrájíme na kousky o velikosti sousta a vložíme do mixéru. Rozmixujeme a pak ještě prolisujeme přes síto. Hmotou naplníme misku, kterou obložíme kostkami ledu, aby směs dobře vychladla.
- 2Smetanu ušleháme na šlehačku a z bílku vyšleháme tuhý sníh. Do štičí směsi postupně po troškách přidáváme tuhý sníh a šlehačku. Hmotu pak osolíme, opepříme a přimícháme do ní kaviár.
- 3Formičky na terinu lehce vymažeme olejem a plníme připravenou štičí směsí asi 2 centimetry pod okraj. Do většího kastrolu vlijeme vodu. Počkáme dokud nepřijde k varu a vložíme do ní formičky zakryté alobalem. Měly by být ponořené asi do poloviny. Vaříme ve vodní lázni 15 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout.
- 4Připravíme si holandskou omáčku. Přepustíme máslo a usazeniny ponecháme dole, přidáme k přepuštěnému máslu rybí vývar, bílé víno a ocet. Směs povaříme, dokud se jí dvě třetiny neodpaří.
- 5Pak nádobu s tekutinou vložíme do vodní lázně a přidáme žloutky. Vyšleháme v krém, do kterého vsypeme nadrobno nasekaný kopr (malou část ponecháme stranou v celku). Osolíme, opepříme a přikápneme citronovou šťávu, promícháme. Vzniklou holandskou omáčkou přelijeme dobře vychladlou terinu. Nakonec ještě ozdobíme koprem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.