Štóla
100 min.
Ingredience
- 500gramůHrozinky
- 3lžíceRum
- 84gramůDroždí
- 130gramůCukr krupice
- 250mililitrůMléko plnotučné
- 2kusyCukr vanilka
- 2špetkySůl
- 0,5lžíceCitronová kůra
- 2špetkyKardamom
- 2špetkyMuškátový květ
- 80gramůMáslo čerstvé
- 100gramůKandovaná pomerančová kůra
- 100gramůMandle mleté
- 2lžíceCukr moučkový
- 780gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na potření
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
938 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
26 g
Sacharidy
159 g
Vláknina
7 g
Cukr
56 g
Postup přípravy
- 1Plech vyložíme pečicím papírem, štólu budeme péci v troubě předehřáté na 240 °C.
- 2Do mísy prosejeme 750 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme 100 ml vlažného mléka, zasypeme 1 lžící cukru, promícháme s trochou mouky a necháme vykynout. Poté přidáme rozehřáté máslo, zbylý cukr, vanilkový cukr, mleté koření, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru. Těsto zpracováme, až je hladké a lesklé. Do těsta přidáme hrozinky (nejlépe na půl sultánky a korintky), drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, umleté oloupané mandle, přikryjeme a dáme na teplo asi 60 minut kynout.
- 3Na pomoučeném vále vykynuté těsto asi 15 minut zpracováváme, až se nelepí a je pružné. Těsto poté rozválíme na placku o průměru asi 30 – 35 cm. Jednu stranu přeložíme přes druhou tři čtvrtiny placky, vznikne typický tvar štóly. Štólu položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout tak dlouho, až těsto zvětší objem asi o polovinu.
- 4Vykynutou štólu vložíme do předehřáté trouby, teplotu hned snížíme na 140 °C a pečeme 50 – 55 minut.
- 5Upečenou štólu potřeme veškerým rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
- 6Nejchutnější je štóla, když se nechá 3 týdny uležet.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.