Štrůdl se švestkami a škvarky
65 min.
Ingredience
- 200gramůVepřové škvarky
- 200gramůŠvestky
- 0,3decilitrVoda pitná
- 50gramůCukr krystal
- 1kusCukr skořicový
- 80gramůOřechy vlašské
- 400gramůMouka pšeničná hladká
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2decilitryMléko polotučné
- 0,5kusKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 4lžíceDžem rybízový
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
461 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
14 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
1 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Škvarky pomeleme na masovém strojku. Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme na čtvrtky a v hrnci je chvilku (5-7 minut) povaříme s 0,3 dl vody, ale dbáme na to, aby nebyly úplně rozvařené. Odstavíme je z plotny, přimícháme 50 g krystalového cukru, skořicový cukr a dáme je zchladit. Vlašské ořechy nastrouháme.
- 2Do mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme žloutky, mléko, pomleté škvarky, prášek do pečiva, trošku soli a vše promícháme. Pak si směs dáme na vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Hladké vláčné těsto rozválíme na placku o síle 1 cm a potřeme jí džemem z černého rybízu a povrch posypeme ořechy. Pak těsto zabalíme do závinu, který dáme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a dáme ho do předem vyhřáté trouby. Pečeme pomalu při 180 °C přibližně 40-45 minut dozlatova.
- 3Upečený štrůdl necháme rozležet do druhého dne, je pak mnohem chutnější.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.