Suflé z banánů
70 min.
Ingredience
- 4kusyBanány
- 150mililitrůLikér banánový
- 375mililitrůMléko plnotučné
- 1kusVanilkový lusk
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 255gramůCukr krupice
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 60gramůMáslo čerstvé
- 10kusůVaječný bílek slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
883 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
23 g
Sacharidy
139 g
Vláknina
6 g
Cukr
88 g
Postup přípravy
- 1Základem tohoto dezertu je banánové pyré, crème pattisière a sníh z bílků s cukrem.
- 2Nejprve si připravíme banánové pyré. Na jemnou hladkou kaši rozmixujeme 400 g oloupaných banánů. V rendlíku na mírném ohni 3 minuty zahříváme banánový likér, přidáme banánovou kaši, spolu ještě zahříváme asi 4 minuty, potom odstavíme a prolisujeme jemným sítem. Na přípravu suflé použijeme všechno uvařené pyré.
- 3Dále uvaříme crème pattisière. Do rendlíku nalijeme třetinu mléka, podélně rozkrojíme vanilkový lusk, semena vyškrabeme a jak semena, tak lusk do mléka vložíme. Přivedeme k varu a pak ihned na 10 minut odstavíme. Lusk i semena vyjmeme a do mléka z nich vymačkáme lepkavou šťávu. V míse třeme žloutky se 75 g krupicového cukru. Když směs zbledne, vmícháme do ní hladkou mouku. Mléko s vanilkou znovu uvedeme do varu a několik lžic přecedíme na žloutkovou pěnu a vetřeme do ní. Potom do žloutkové pěny přecedíme a všleháme zbývající mléko. Rendlík vypláchneme, vlijeme do něho žloutkovou mléčnou směs a za stálého šlehání uvedeme do varu. Vaříme 3-4 minuty, přitom nepřestáváme míchat, pak odstavíme, vešleháme 40 g másla a necháme vychladnout. Odvážíme si 120 g krému a zbytek uložíme přikrytý v chladničce na jiné použití.
- 4Nakonec připravíme suflé. V míse smícháme banánové pyré se 120 g crème pattisière, spolu je vyšleháme a banánovou krémovou směs pak necháme odstavenou při pokojové teplotě. V jiné míse ušleháme nepříliš tuhý sníh z bílků, do něj nasypeme 140 g krupicového cukru a dále šleháme, až se sníh zpevní. Několik lžic sněhu do banánové směsi vmícháme, aby povolila, a potom do ní opatrně ve dvou dávkách lehce zbylý sníh zapracujeme.
- 5Mezitím vytřeme varné misky na suflé 20 g změklého másla, uložíme je na 10 minut do chladničky a potom je vysypeme 40 g krupicového cukru.
- 6Misky naplníme až po okraj připravenou hmotou, povrch urovnáme a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C. Při této teplotě pečeme suflé dozlatova 10-12 minut, troubu nesmíme v průběhu pečení otevírat.
- 7Suflé servírujeme horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.