Šumavské krupicové noky s borůvkovou omáčkou
40 min.
Ingredience
- 250gramůTvaroh měkký
- 250gramůBorůvky
- 2kusyVejce slepičí
- 150gramůKrupička dětská
- 1lžíceCukr krystal
- 1lžičkaSkořice mletá
- 55gramůMáslo čerstvé
- 120gramůSmetana 12% (konzumní)
- 1lžíceSolamyl
- 2špetkySůl
- 2,2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
290 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
18 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
2 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Borůvky pečlivě přebereme a v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou. Borůvky dáme do hrnce s 1 dl vody, přimícháme cukr, skořici, lžíci másla a špetku soli, a borůvky rozvaříme. V hrnku rozmícháme Solamyl s třemi lžícemi vody a zahustíme borůvkovou směs v hrnci, kterou pak ještě zjemníme přimícháním smetany.
- 2Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
- 3Zbylé máslo v míse utřeme se žloutky a tvarohem, pak přimícháme dětskou krupičku a nakonec sníh z bílků. Z těsta vykrajujeme namočenou lžící noky, které ve vařící osolené vodě uvaříme doměkka.
- 4Uvařené noky rozložíme na servírovací talíře, polijeme borůvkovou omáčkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.