Šumavský recept na domácí kysané zelí
60 min.
Ingredience
- 16kilogramůZelí hlávkové bílé
- 10kusůJablka
- 300gramůFenykl čerstvý
- 200gramůSůl
- 60gramůCukr krupice
- 3lžíceKmín celý
- 6lžicJalovec
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
50Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
112 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
1 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
9 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Očištěné hlavičky zelí rozpálíme, vykrojíme košťály a na kruhadle najemno nakrájíme. Omyjeme kyselá jablka a nať fenyklu. Do mísy dáme sůl, cukr, kmín, jalovec a směs promícháme.
- 2Do 20 litrového soudku postupně klademe vrstvy nakrájeného zelí, které lžičkou prosypáváme solnou směsí s jalovcem a vrstvy udusáváme (pěstí) tak dlouho, dokud se nezačne vylučovat šťáva. Mezi vrstvy poklademe snítky fenyklu a jablka.
- 3Soudek naplníme do 4/5, voda ze zelí musí stát nad udusaným zelím. Zelí zatížíme dobře omytými kameny a přiklopíme. Soudek má kolem víka žlábek, který zalijeme vodou, aby se do soudku nedostal vzduch. Zelí necháme v teple při 20-22°C 3 dny, potom při teplotě 15°C 3-4 týdny. Vodu do žlábku případně dolijeme. Během kvašení je slyšet unikající bublavý vzduch.
- 4Po této době kvašení je zelí připravené ke konzumaci.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.