Sušenkový koláč
40 min.
Ingredience
- 1lžíceCukr moučkový
- 125mililitrůVoda pitná
- 1lžíceŽelatina
- 115gramůCukr krupice
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 1špetkaSůl
- 225gramůSušenky BeBe světlé jemné
- 70gramůMáslo čerstvé
- 80gramůČokoláda hořká
- 4lžíceSherry brandy
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 4lžíceKrém smetanový kakaový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
953 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
59 g
Sacharidy
91 g
Vláknina
3 g
Cukr
41 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 190 °C.
- 2Sušenky rozválíme válečkem, vsypeme do mísy s polovinou krupicového cukru, zalijeme rozpuštěným máslem a řádně promícháme. Směs natlačíme do koláčové formy a v předehřáté troubě pečeme asi deset minut. Koláč necháme vychladnout.
- 3V rendlíku rozpustíme ve vodní lázni želatinu s vodou, přidáme polovinu cukru, žloutky a za stálého míchání zahříváme, ale nevaříme, až směs zhoustne. Odstavíme a vmícháme brandy a kakaový krém. Směs vychladíme ve vodní lázni za občasného míchání. Hlídáme, aby nám krém příliš neztuhl.
- 4V míse umixujeme do pěny bílky se špetkou soli, vmícháme moučkový cukr a po částech zamícháme do vychladlé směsi se žloutky.
- 5Vyšleháme šlehačku a rovněž vmícháme do žloutkové směsi. Poté vlijeme do koláče ze sušenek a necháme v lednici vychladit asi tři hodiny. Před podáváním zdobíme čokoládovými hoblinkami.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.