Švédský dort s mandlovým krémem

60 min.
Švédsko

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
542 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
30 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
5 g
Cukr
27 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava těsta: do mísy nakrájíme 120 g změklého másla, přidáme moučkový i vanilkový cukr, žloutek, vše vyšleháme do pěny. Postupně budeme přisypávat hladkou mouku a vypracujeme vláčné, hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce.
  • 2
    Příprava krému: v rendlíku přivedeme k varu 3 - 4 dl vody. Vsypeme do ní mandle a povaříme necelou minutu. Mandle poté scedíme a hned oloupeme, následně je dvakrát až třikrát jemně přemeleme v mlýnku na mák.
  • 3
    Změklé máslo nakrájíme na kousky do mísy, s pískovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme celé vejce, pomleté mandle a krém znovu šleháme, až je nadýchaný.
  • 4
    Dortovou otevíratelnou formu vytřeme nahrubo máslem. Těsto na vyválíme do kulatáho tvaru tak, aby bylo o 4 cm větší než dortová forma. Na dno položíme plát těsta, okraje zlehka přitiskneme k okraji formy, což vytvoří lem. Těsto pokapeme rumem a vyplníme krémem. Dort dáme do předehřáté trouby na 160 - 170°C, pečeme do zlatova přibližně 30 minut.
  • 5
    Upečený dort necháme vychladnout, poté formu otevřeme, dort nakrájíme na porce a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.