Švédský dort s mandlovým krémem
60 min.
Ingredience
- Krém
- 4decilitryVoda pitná
- 3gramyMáslo čerstvé
- 80gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 150gramůMandle
- Na vytření formy a pokapání těsta
- 1lžíceRum
- 3lžíceMáslo čerstvé
- Těsto
- 3gramyMáslo čerstvé
- 50gramůCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 140gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
542 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
30 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
5 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1Příprava těsta: do mísy nakrájíme 120 g změklého másla, přidáme moučkový i vanilkový cukr, žloutek, vše vyšleháme do pěny. Postupně budeme přisypávat hladkou mouku a vypracujeme vláčné, hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce.
- 2Příprava krému: v rendlíku přivedeme k varu 3 - 4 dl vody. Vsypeme do ní mandle a povaříme necelou minutu. Mandle poté scedíme a hned oloupeme, následně je dvakrát až třikrát jemně přemeleme v mlýnku na mák.
- 3Změklé máslo nakrájíme na kousky do mísy, s pískovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme celé vejce, pomleté mandle a krém znovu šleháme, až je nadýchaný.
- 4Dortovou otevíratelnou formu vytřeme nahrubo máslem. Těsto na vyválíme do kulatáho tvaru tak, aby bylo o 4 cm větší než dortová forma. Na dno položíme plát těsta, okraje zlehka přitiskneme k okraji formy, což vytvoří lem. Těsto pokapeme rumem a vyplníme krémem. Dort dáme do předehřáté trouby na 160 - 170°C, pečeme do zlatova přibližně 30 minut.
- 5Upečený dort necháme vychladnout, poté formu otevřeme, dort nakrájíme na porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.