Švestkové šátečky s mákem

50 min.

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
2331 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
151 g
Sacharidy
242 g
Vláknina
4 g
Cukr
190 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy dáme 250 g prosáté mouky. Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k němu 1 lžičku cukru a 1 dl vlahého mléka. Necháme vykynout kvásek a přidáme ho k mouce. Ještě doložíme sůl, cukr, 1 vejce, žloutek, vlahé rozpuštěné máslo, mléko a vše promícháme. Poté důkladně uhněteme vláčné těsto, zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme vykynout.
  • 2
    Mezitím si omyjeme, osušíme a vypeckujeme švestky. Pomletý mák v misce promícháme s 3 lžícemi cukru a skořicovým cukrem. Vykynuté těsto dáme na vál a zlehka ho rozválíme na placku 1 cm silnou. Rádýlkem nakrájíme malé čtverečky (asi 7 x 7 cm). Doprostřed každého čtverečku položíme švestku, kterou naplníme připraveným mákem a pokapeme rozehřátým máslem (2 lžíce). Okraje čtverečků spojíme do tvaru šátečku, dobře je přitiskneme a dáme je na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Šátečky necháme chvilku kynout a po chvilce je potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  • 3
    Šátečky pečeme v troubě pří 180°C přibližně 20 minut dozlatova.
  • 4
    V rendlíku si rozehřejeme smetanu, rozpustíme v ní vanilkový cukr a přidáme rum. Touto připravenou smetanou potřeme upečené horké šátečky. Podáváme je vychladlé.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.