Švestkové vařené buchty
45 min.
Ingredience
- 800gramůŠvestky
- 600gramůMouka pšeničná hrubá
- 1kusVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 200gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 250gramůTvaroh tvrdý na strouhání
- 150gramůPerník
- 3litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl mořská
- 100gramůCukr práškový s vanilkovou příchutí
- 2decilitryMléko plnotučné
- kvásek
- 0,5decilitrMléko polotučné
- 20gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
Počet porcí:
9Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
585 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
22 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
3 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 20 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Omyté čerstvé (nečervavé) švestky necháme osušit.
- 2Do mísy si dáme 600g prosáté hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, rozpuštěné vlahé máslo (50 g), špetku soli, promícháme, přidáme kvásek a postupně plnotučné mléko 1 - 2 dl a dobře těsto zpracujeme, těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple vykynout přibližně 30 minut.
- 3Do většího hrnce si dáme vařit 3 litry vody s 1/2 lžičkou mořské soli. Do jedné misky si nastrouháme perník, do druhé si připravíme hrudkovitý tvaroh a v malém kastrolku si rozpustíme máslo.
- 4Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm a každou švestku zabalíme (v dlaních vyválíme kuličky).
- 5Švestkové buchty házíme do vařící vody, pomalu je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme postupně 2 - 3 dávky.
- 6Když knedlíky vyplavou napovrch při mírné teplotě je vaříme podle velikosti 3 - 5 minut. Uvařené buchty vyjmeme děrovanou naběračkou z vody, dáme je na talíře, každou porci posypeme tvarohem, práškovým cukrem s vanilkovou příchutí, perníkem a polijeme rozpuštěným máslem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.