Světlá omáčka na masa
100 min.
Ingredience
- 60gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 100gramůHouby čerstvé
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2špetkyPepř černý mletý
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 600mililitrůŽelatina
- 200mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 1litrVývar drůbeží
- 80gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1199 kcal
Bílkoviny
142 g
Tuky
38 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
1 g
Cukr
231 mg
Postup přípravy
- 1Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přisypeme nakrájené houby a krátce orestujeme. Zasypeme moukou, promícháme a podlijeme studeným vývarem. Metlou opatrně vmícháme žloutky a pomalu přivedeme k varu.
- 2Okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme na mírném ohni a za občasného míchání asi 1 hodinu. Vaříme odkryté, aby se část tekutiny odpařila.
- 3Omáčku odstavíme, scedíme přes jemné sítko a vrátíme do pánve. Přidáme masový rosol, důkladně promícháme, přivedeme k varu a vaříme 30 minut. Část tekutiny se opět odpaří. Omáčku odstavíme, vmícháme 1 lžíci másla a smetanu. Konečné množství omáčky by mělo být přibližně 1 l.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.