Světlý dort s mangem a šlehačkou
70 min.
Ingredience
- Na formu
- Na náplň
- 2kusyMango
- 2lžíceCitronová šťáva
- 6plátkůŽelatina bílá plátky
- 100mililitrůLažanský Rubín jablečný mošt
- 40gramůCukr krupice
- 50gramůČokoláda hořká
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- Na ozdobu
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusCukr vanilka
- 50gramůČokoláda hořká
- Na těsto
- 200gramůMouka polohrubá
- 20gramůMáslo čerstvé
- 40lžicCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceVoda pitná
- 0,5lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
681 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
20 g
Sacharidy
121 g
Vláknina
3 g
Cukr
92 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vytřeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- 2Ze všech surovin připravíme těsto, dobře vypracujeme a ve fólii necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout. Poté těsto rozválíme, vyložíme jím formu a pečeme zhruba 20 minut.
- 3Upečený korpus vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Vychladlý dort položíme na rovnou míru a uzavřeme do okraje dortové formy.
- 4Manga oloupeme, nakrájíme na kostičky (malý díl odložíme na ozdobu) a rozmixujeme se žloutky a cukrem. Želatinu necháme ve 4 lžících moštu nabobtnat, poté zahřejeme, až se želatina rozpustí. Rozpuštěnou želatinu a zbylý mošt vmícháme do manga a necháme v chladničce vychladit.
- 5Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a hmotou potřeme dortový korpus.
- 6Smetanu dobře ušleháme, vmícháme do mangového krému a vlijeme na dortový korpus. Krém dobře uhladíme a necháme v chladničce přes noc.
- 7Dort před podáváním ozdobíme našlehanou smetanou, poklademe mangem a posypeme strouhanou čokoládou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.