Svěží citronový koláč
65 min.
Ingredience
- krém
- 1decilitrCitronová šťáva
- 1kusCukr vanilka
- 1lžíceCitronová kůra
- 100lžicMáslo čerstvé
- 50gramůCukr krupice
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- na ozdobu
- 1lžíceCitronová šťáva
- 2lžíceCukr moučkový
- 3lžíceKokos strouhaný
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 50gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 1lžíceCitronová kůra
- 2lžíceVoda pitná
- 1kusVejce slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3553 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
368 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
363 mg
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme 5 chemicky neošetřených citronů a osušíme je. Z jednoho citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
- 2Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli, přimícháme 15 g moučkového cukru lžíci nastrouhané citronové kůry.
- 360 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžičku citronové šťávy. Promícháme, těsto dobře uhněteme, musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit.
- 4Na mírně pomoučeném válu těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- 5Nastříháme pečicí papír velikosti pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
- 6Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečicí papír s těstem přeneseme a těsto položíme na formu.
- 7Okraje přitiskneme vidličkou o okraje pečicí formy a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C 10 - 15 minut. Do zlatova upečený koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- 8Do mísy si dáme 1,2 dl vymačkané citronové šťávy, přidáme 6 žloutků, 230 g cukru krupice, vanilkový cukr. Vyšleháme, zahříváme při střední teplotě, stále mícháme do doby, kdy krém začne houstnout, nesmí se však vařit. Rendlík odstavíme z plotny, pomalu do něj vmícháme 8 lžic měkkého másla, krém přecedíme přes síto, vmícháme nastrouhanou kůru z 3 citronů (3 lžíce) a vlahý krém nalijeme na upečený korpus.
- 9Koláč dáme na hodinu do chladničky.
- 10Vychlazený koláč posypeme kokosovou moučkou, kterou jsme promíchali se 2 lžícemi práškového cukru. Citron rozpůlíme, zbavíme semínek, nakrájíme na tenké půlměsíčky. Koláč ozdobíme plátky citronu, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.