Švýcarský ořechový dort
80 min.
Ingredience
- Na náplň
- 250gramůOřechy vlašské
- 200gramůCukr krupice
- 20gramůMáslo čerstvé
- 250mililitrůSmetana na šlehání
- 60gramůPistácie
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- Na těsto
- 200gramůCukr krupice
- 20gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 315gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na vymazání
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
659 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
32 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
4 g
Cukr
50 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na teplotu 190 °C.
- 2Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout.
- 3Vlašské ořechy a pistácie nahrubo posekáme. V silnostěnném kastrole rozpustíme máslo s cukrem na světle hnědý karamel, vmícháme smetanu. Do karamelové směsi přidáme ořechy a necháme přejít varem. Uvařenou směs vložíme do ledové lázně a za stálého míchání necháme vychladnout.
- 4Z poloviny odpočinutého těsta vyválíme placku, vyložíme jím formu i s okraji. Těsto propícháme vidličkou a potřeme ořechovou náplní. Z druhé poloviny těsta odložíme kousek na ozdobení, zbylé těsto rozválíme na placku o průměru formy, položíme ho na náplň a přehrneme přes něj okraj spodního těsta.
- 5Zbylé těsto rozválíme natenko, vykrájíme vykrajovátkem tvary a poklademe jimi povrch těsta. Na závěr těsto potřeme rozšlehaným žloutkem. Dort vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut.
- 6Upečený dost necháme asi 25 minut chladnout ve formě, poté formu uvolníme, dort přesuneme na mřížku a necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.