Švýcarský sladký chléb
65 min.
Ingredience
- 2lžičkyDroždí
- 300mililitrůMléko polotučné
- 500gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaOlej rostlinný
- 2lžičkyCukr krupice
- 50mililitrůBrandy
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
521 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
14 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
108 mg
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Droždí nasypeme do mísy, zalijeme vlažným mlékem, když se v mléce rozpustí, přidáme mouku. Vše pořádně promícháme a počkáme 20 minut, dokuď těsto nezvětší objem.
- 2Nyní přidáme sůl, máslo, lžičku cukru a brandy. Pořádně promícháme, vyndáme z mísy na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme. Těsto poté vrátíme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě znovu kynout, zhruba hodinu a půl.
- 3Těsto nyní rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vytvarujeme oválný chléb a přeneseme je na olejem vymazaný plech. Počkáme ještě hodinu, než chléb definitivně nedokyne, potřeme rozšlehaným vejcem. Před pečením uděláme do chleba asi 10 šikmých zářezů, které by měly být přibližně půl centimetru hluboké. Poté pečeme 40 minut na 180 stupňů. Před podáváním pocukrujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.