Sýrové fondue s bílými hřiby
30 min.
Ingredience
- 400gramůSýr Gruyére
- 400gramůSýr Ementál (Primátor)
- 100gramůHříbky čerstvé
- 40gramůCibule perlová
- 500gramůBageta
- 2stroužkyČesnek
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 2špetkyPepř bílý
- 1špetkaZázvor mletý
- 40gramůMáslo čerstvé
- 4decilitryVíno bílé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1353 kcal
Bílkoviny
74 g
Tuky
72 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
3 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Sýry Gruyere a Emental necháme v pokojové teplotě asi 1 hodinu, pak je nastrouháme, dáme do mísy a promícháme s 2 lžícemi maizeny. Očištěné a omyté bílé hřiby osušíme a nakrájíme na kostky. Malé perlové cibulky očistíme. Bílou bagetu pokrájíme na kostky velikosti sousta a odložíme do mísy (každý kousek by měl mít kůrku).
- 2Očistíme 2 stroužky česneku, jeden stroužek posekáme nadrobno, druhým rozpůleným stroužkem vytřeme dno a stěny hlubší silnostěnné pánve. V míse promícháme oba sýry, maizenu (škrob), bílý pepř a špetku zázvoru.
- 3Rozehřejeme máslo a za stálého míchání cibulku, posekaný česnek a hřiby zpěníme. Zmírníme teplotu, přilijeme 3 dl vína, přidáme česnek a pomalu přivedeme k varu. Po hrstech zašleháváme sýr a necháme ho za stálého míchání rozpustit. Po každém přidání hrsti sýru prošleháme směs dohladka a přidáváme po lžících zbylé víno.
- 4Pak roztopenou směs přesuneme do nádoby na fondue a udržujeme ji teplou tak, že ji postavíme na stůl nad zapálený hořáček.
- 5Každý host si napichuje na dlouhou vidličku kousky bagety a namáčí je v horkém fondue.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.