Sýrový nákyp nadvakrát pečený
80 min.
Ingredience
- 6kusůVejce slepičí
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
- 3lžícePetržel - nať
- 250gramůSýr Čedar
- 100gramůMáslo čerstvé
- 425mililitrůMléko polotučné
- 30gramůCibule
- 85gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceHořčice v prášku
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
470 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
39 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
474 mg
Cukr
674 mg
Postup přípravy
- 1Rozklepneme 6 vajec a oddělíme žloutky od bílků, nastrouháme 1/2 lžičky muškátového oříšku, nadrobno nasekáme 3 lžíce petrželky, nastrouháme 250 g sýru čedar a stranou dáme 2 vrchovaté lžíce na posypání. Z kostky másla ukrojíme 100 g a z něho oddělíme a rozehřejeme 2 lžíce.
- 2Připravíme si 8 malých zapékacích misek, které vymažeme rozehřátým máslem a dále připravíme velký pekáč s horkou vodou pro vaření v páře. V kastrolku zahřejeme mléko asi na 60°C, do něj zamícháme mletý muškátový oříšek, vložíme 1/2 oloupané cibule a odložíme na 10-15 minut do tepla, potom cibuli vyndáme.
- 3V rendlíku rozehřejeme zbytek másla, přisypeme hladkou mouku, kterou opékáme 2 minuty, aby nezměnila barvu a vznikla tak bílá jíška. Za stálého míchání nalijeme na jíšku 1/3 mléka, přimícháme další 1/3 a nakonec zbytek. Na mírném ohni mícháme ještě asi 1 minutu, rendlík odstavíme, přidáme strouhaný čedar a mícháme, až se sýr zcela roztaví. Nakonec přidáme žloutky se sušenou anglickou hořčicí a směs přelijeme do velké mísy. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do sýrové hmoty opatrně vmícháme.
- 4Máslem vymazané zapékací misky sýrovou hmotou naplníme do 2/3, postavíme je do pekáče s horkou vodou a vložíme do trouby předehřáté na 170°C na 25-30 minut. Potom misky vyndáme a necháme alespoň 1 hodinu chladnout.
- 5Po vychladnutí nákyp tenkým nožem uvolníme a vyklopíme na ohnivzdorné misky, na kterých ho budeme servírovat. Šlehačkou potřeme boky nákypu, povrch posypeme zbytkem strouhaného sýru a každou misku ještě přelijeme 2 lžícemi šlehačky. Pečeme v troubě předehřáté na 240°C asi 7 minut dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.