Tarteletky s máslovým krémem a jahodami
65 min.
Ingredience
- máslový krém
- 80gramůMáslo čerstvé
- 170gramůCukr třtinový
- 60gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceRum
- 1lžičkaTresť vanilková
- 12kusůJahody zahradní
- 2kusyVejce slepičí
- 15gramůMandle loupané
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká voženílkova
- 1špetkaSůl
- 110gramůHera
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceMinerální voda perlivá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
431 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
33 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
574 mg
Cukr
29 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli a 110 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5-8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na tarteletky.
- 4(Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
- 5V kastrolu se silným dnem rozšleháme vejce, potom postupně za stálého šlehání přidáme máslo, třtinový cukr, smetanu a nakonec vmícháme rum a vanilkovou tresť. Vyšlehaný krém rozdělíme po 1 lžičce do připravených formiček s těstem. Do krému vložíme oloupanou mandli.
- 6Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 20 minut dozlatova.
- 7Upečené tarteletky necháme vychladnout, do každé ozdobně položíme jahodu, kterou jsme si nakrájeli na plátky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.