Těsto na croissanty
120 min.
Ingredience
- 250mililitrůMléko polotučné
- 250mililitrůVoda pitná
- 125gramůCukr krupice
- 20gramůSůl
- 500gramůMáslo čerstvé
- 2baleníDroždí sušené
- 1000gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
984 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
54 g
Sacharidy
109 g
Vláknina
4 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Z mouky, mléka, vody, droždí, cukru a soli vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Po vykynutí je dáme ještě na jednu hodinu do lednice v míse přikryté potravinářskou fólií.
- 2Mezitíme si připravíme dva obdélníky pečícího papíru o velikost 20x40 cm. Poté papír přehneme tak, abychom získali dvě kapsy o velikosti 20x20 cm. V každé této kapse vyválíme jedno máslo na placku tak, aby bylo všude stejně silné. Dáme chladit do lednice.
- 3Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme ho na čtverec o velikosti 30x30 cm. Položíme na něj máslo tak, aby každý roh másla ukazoval do středu hrany čtverce. Těsto přehneme tak, abychom do něj máslo celé zabalili. Těsto teď vypadá jako dopis. Poté přehneme na třetiny, zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu kynout v lednici.
- 4Totéž uděláme s druhým těstem.
- 5Po hodině těsto vezmeme z lednice – mělo by být krásně nakytuté – a rozválíme ho opět na čtverec o velikosti 30x30 cm. Poté opět přeložíme na třetiny a necháme hodinu kynout.
- 6Totéž uděláme ještě jednou, dáme znovu na hodinu chladit. Poté opakujeme a tentokrát necháme kynout dvě hodiny. Tím jsme si připravili vrstvené těsto, ze kterých už můžeme snadno vytvořit máslové croissanty.
- 7Pečeme 15 minut na 200 °C.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.