Thajský rýžový nákyp s čerstvým mangem a kokosovým mlékem

45 min.
Thajsko

Ingredience

    • 115gramůLepkavá rýže
    • 175gramůKokosové mléko
    • 3lžíceCukr krupice
    • 1špetkaSůl
    • 2kusyMango
    • 0,5kusLimetka
    • 0,5litrVoda pitná
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
224 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
8 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
12 g
Cukr
26 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Klihovitou rýži několikrát propláchneme studenou vodou, nasypeme do mísy, zalijeme vodou a necháme namáčet do druhého dne. Poté znovu scedíme a rozprostřeme do gázou vyloženého pařáčku. Zakryjeme, vložíme do vodní lázně a na mírném ohni vaříme v páře cca 20 minut doměkka.
  • 2
    Z povrchu hladiny kokosového mléka sebereme 3 lžíce husté smetany a odložíme. Zbytek vlijeme do hrnce, přisypeme cukr a sůl a za stálého míchání zahříváme do rozpuštění cukru. Přivedeme k varu, odstavíme, přelijeme do misky a necháme vychladnout.
  • 3
    Hotovou rýži přesypeme do větší mísy, přelijeme kokosovým mlékem, promícháme a necháme odstát 10–15 minut.
  • 4
    Mezitím oloupeme mango, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na plátky.
  • 5
    Rýžový nákyp rozdělíme na talíře, doplníme plátky manga, zakápneme připravenou odloženou smetanou, dozdobíme proužky limetkové kůry a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.