Tmavý chléb s ořechy z domácí pekárny
85 min.
Ingredience
- 350gramůMouka žitná celozrnná
- 1lžíceSušený žitný kvásek
- 200gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 0,5lžičkaFenykl obecný
- 2,5gramyDroždí sušené
- 150gramůOřechy vlašské
- 3,7decilitryVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
475 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
18 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
16 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
- 2S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvas. Přisypeme 200 g pšeničné hladké a 200 g celozrnné žitné mouky s kypřícím práškem, kmínem a fenyklem. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
- 3Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 4Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
- 5Když nás v průběhu cyklu hnětení pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme do těsta najemno nasekané vlašské ořechy. Pokud pekárna není zvokovým signálem vybavena, přidáme ořechy asi 5 minut před koncem míchacího cyklu.
- 6Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.