Tmavý kvasový chléb z domácí pekárny
85 min.
Ingredience
- 4decilitryVoda pitná
- 150gramůMouka žitná celozrnná
- 1lžíceTymián sušený
- 1lžíceKáva instantní
- 400gramůMouka pšeničná
- 25lžičekSůl
- 5gramůDroždí
- 1lžíceMelasa
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
317 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
2 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
- 2S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.
- 3Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vlažné vody, ve které jsme rozmíchali instantní kávu, přidáme uzrálý kvas. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího melasu.
- 4Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a světlou kůrku a pekárnu zapneme.
- 5Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.